Édességek

Narancsos-ricottás rizsfelfújt

Ez bizony a rizskoch melegebb éghajlatra költözött rokona: naranccsal aromásítva, krémsajttal gazdagítva. De nemcsak ízesebb, megbocsátóbb is, mint északi rokona: sokkal kevésbé hajlamos az összeesésre, így ideális desszert lazulósabb ebédek után.

Narancsos-ricottás rizsfelfújt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 értékelés, átlag: 3,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg kerek szemű rizs (arborio)
  • 8½ dl tej
  • 1 vaníliarúd és kikapart magjai
  • ½ citrom héja, krumplihámozóval lehántva
  • 1 + 1 kis csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 8 nagy tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs héja, finomra reszelve
  • ½ dl narancslikőr (pl. Cointreau)
  • ½ kg ricotta
  • 4 dkg mazsola
  • 4 evőkanál fenyőmag vagy mandulapálcika
  • A forma kikenéséhez:

  • 2 evőkanál puha vaj
  • A tálaláshoz:

  • 2 evőkanál porcukor, narancs- vagy baracklekvár

Elkészítés

1

Egy legalább 3 literes edénybe szórjuk a rizst, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliarudat és kikapart magjait, a citromhéjat, valamint az első csipet sót. Felforraljuk, aztán lefedve és néha megkeverve kis lángon krémes állagúra főzzük kb. 20 perc alatt. (A rizs ne legyen vajpuha, a legközepében maradjon egy kis roppanásnyi keménység, hiszen még fog puhulni a pihenés, majd a sütés során.) A tejes rizsbe keverjük a vajat, és hűlni hagyjuk.

2

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk puha vajjal. Félretesszük.

3

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját és fehérjét egy-egy nagyobb keverőtálba gyűjtjük. Előbbihez adjuk a cukrot, a lereszelt narancshéjat és a narancslikőrt. Robotgéppel világosra, habosra verjük, majd fakanállal beledolgozzuk a ricottát, és hozzákeverjük a mazsolát is.

4

A rizsből kivesszük, majd eldobjuk a citromhéjat és a vaníliarudat, aztán beleforgatjuk a tojásos-ricottás keverékbe.

5

A tojásfehérjét a második csipet sóval kemény habbá verjük, majd a negyedét laza mozdulatokkal hozzákeverjük a rizses-tojásos alaphoz, hogy fellazítsuk. A maradék habot már óvatosan, széles mozdulatokkal forgatjuk bele, hogy minél kevésbé törjük meg a tojáshabot.

6

A masszát az előkészített tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk a fenyőmaggal vagy a mandulával, és a rizsfelfújtat az előmelegített sütőben 55–65 perc alatt készre sütjük. (Ha közben azt látnánk, hogy a teteje túlságosan barnul, terítsünk rá alufóliát.)

7

A megsült felfújtat rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, aztán késsel óvatosan körbevágjuk, és leemeljük róla a tortakarikát. Megszórjuk a porcukorral, végül jókora adag lekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet