A balatoni nyaralónk környékén szinte az összes borospincében kínálnak ilyenkor mustot. Nálam látványos, mégis kevés hozzávalós finomság lesz belőle.
Mustkrém szőlővel
Hozzávalók
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 kezeletlen héjú citrom
- 1½ dl must
- 1½ dl hideg habtejszín
- 1 fürt vörös szőlő
Elkészítés
Vizet forralunk egy edényben, és kiválasztunk egy fémtálat, amely kényelmesen ráillik.
A kiválasztott fémtálban kézi robotgéppel lassú fokozaton 1 percig verjük a tojásokat, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük erős fokozaton 3 percig. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadunk a levéből 4 evőkanálnyit, és hozzáöntjük a mustot. Ebből lesz az alapkrém.
A már lobogó víz alatt takarékra vesszük a lángot. Az alapkrémet kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük a csendes, gyöngyöző forrás fölött, és közben kézi habverővel folyamatosan keverjük. Ha kész, teljesen kihűtjük.
A hideg tejszínből habot verünk, és fakanállal az alapkrémhez forgatjuk.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd a szemeket félbevágjuk. A mustkrémmel rétegezve szétosztjuk 4 üvegkehelyben, és a tálalásig hűtőben tartjuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.