Édességek

Moszkauer

Néhány éve annak próbáltam utánajárni, vajon angolul miért florentine, franciául le florentin, németül pedig Der Florentiner, azaz mindhárom nyelven firenzei a nálunk moszkauernek, vagyis moszkvainak nevezett aprósütemény? A kutatás közben több tucat sütireceptet is elolvastam, majd nekiálltam, hogy elkészítsem a legjobbnak tűnőket. Így a végére, a tanulságokat levonva, megalkottam a saját moszkaueremet, és per pillanat szilárd meggyőződésem: ez a legjobb.

Moszkauer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • összesen 10 dkg dió, mandula és mogyoró
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg finomliszt
  • A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.

2

A diót, a mandulát és a mogyorót durvára őröljük, majd a cukrozott narancshéjat egészen apró darabkákra vágjuk, és elkészítjük a pár perces tésztát. Egy kis lábosban takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a tejszínt meg a cukrot, és ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon. A keveréket felforraljuk, ám ahogy felforrt, azonnal lekapjuk a tűzről, és fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, mogyorót és mandulát, majd az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet is. A tészta ezzel készen van.

3

A tepsikre teáskanálnyi mennyiségeket teszünk a tésztából, egymástól jó 5 cm-es távolságban, és a kanál hátával kicsit szét is lapítjuk őket. Ezután 10–12 perc alatt megsütjük az egyik tepsi moszkauert a másik után. Amikor kivesszük őket a sütőből, nem nyúlunk hozzájuk rögtön, hanem várunk néhány percet, mert ilyenkor még lágyak. De mihelyt megszilárdulnak, könnyen leszedhetőek a tepsiről.

4

A darabokra tört étcsokit enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az olajjal, és sorra belemártjuk a kihűlt moszkauerek alját. Ezután meztelen oldalukkal lefelé rácsra tesszük a sütiket, és megvárjuk, amíg a csokimáz megdermed rajtuk. A folyamatot felgyorsíthatjuk, ha ilyenkor rövid időre rácsostul a hűtőbe tesszük őket.

Megjegyzés

25 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet