Édességek

Morzsás rebarbarás sütemény

Tavasz közepén már tele a piac rebarbarával. Az ember azt se tudja, mibe ne tegye, annyira lehetetlen betelni a pikánsan savanykás zöldséggel. Készülhet vele fagylalt, hab, torta, püspökkenyér, vagy az alábbi ínycsiklandó sütemény, amelyhez nem tévedés, szükségtelen előpárolni, mert sütés közben kellően megpuhul. Tálalásnál isteni hozzá a vaníliás tejföl!

Morzsás rebarbarás sütemény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A rebarbarás részhez:

  • 75 dkg rebarbara, meghámozva és 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 10 dkg cukor
  • 2 kezeletlen narancs
  • A tésztához:

  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg dió, megpirítva és megőrölve
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • ½ dl frissen facsart narancslé (az egyik narancsból, amelyet a rebarbarához használtunk)
  • A morzsás tetejéhez:

  • 7½ dkg finomliszt
  • ¼ teáskanál só
  • 7½ dkg vaj
  • 7½ dkg cukor
  • 10 dkg dió, megpirítva és apróra vágva
  • A tepsi kikenéséhez:

  • kevés vaj vagy olaj
  • A tálaláshoz:

  • 3 dl tejföl
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 180 fokra. Kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.

2

Előkészítjük a rebarbarás részt. A gyümölcshöz hozzászórjuk a cukrot, majd a narancsok héját a rebarbarához reszeljük. Alaposan összeforgatjuk, aztán magunk mellé készítjük.

3

A tésztához egy nagy tálban a puha vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.

4

A lisztet, a darált diót, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, majd lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, tojásos masszához. Amikor a második adag lisztnél járunk, a narancslevet is hozzáöntjük. Félrerakjuk a tésztát, amíg a morzsával foglalkozunk.

5

A morzsához a lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A reszelő nagy lyukú oldalán át hozzáreszeljük a hideg vajat, és az ujjainkkal morzsás állagúra dolgozzuk a liszttel. Belekeverjük a cukrot, majd az apróra vágott diót.

6

Összeállítjuk az édességet: a tésztát belesimítjuk a tepsibe, rászórjuk a morzsa 3/4 részét, rápakoljuk a rebarbarát, majd rászórjuk a maradék morzsát.

7

A süteményt kb. 50 perc alatt megsütjük, de a 30. percnél letakarjuk alufóliával, nehogy túlpiruljon. Ha beleszúrunk egy hústűvel, és az tisztán jön ki, készen van.

8

Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük. Tálalásnál 5×7 cm-es darabokra vágjuk. Vaníliás, porcukros tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés

25 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet