Édességek

Monte-carlo keksz

Tobzódás a javából! Az ausztrál eredetű aprósüteményben a kókuszos kekszek között lágy, vaníliás krém és savanykás-édes málnalekvár rejlik. Majdnem százéves recept, de mivel semmi jó nincs belőle kispórolva, a mai napig remek aprósütemény. Nevét a fényűző kaszinóvárosról kapta.

Monte-carlo keksz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 értékelés, átlag: 3,81 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 20 dkg puha vaj
  • 12 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 35 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • A krémhez:

  • 6 dkg puha vaj
  • 14 dkg porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál tej
  • Az összeállításhoz:

  • 20 dkg málnalekvár
  • A formázáshoz:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 2 db 30×40 cm-es tepsire sütőpapírt fektetünk.

2

A tésztához a vajat, a barna cukrot, a tojást és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel habosra keverjük egy nagy tálban. Ezután egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a kókuszreszeléket, majd a tojásos keverékhez adjuk. Robotgéppel tésztát készítünk belőle.

3

A tésztából 2½ cm átmérőjű golyókat formázunk, és egymástól 5-5 cm-re a tepsikre sorakoztatjuk. Lisztbe mártott villával mindegyiket kicsit lenyomkodjuk, hogy ½ cm vastag korongokat kapjunk.

4

A tésztakorongokat 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük, egyik tepsivel a másik után. Rácsra téve a tepsin kihűtjük.

5

A krémhez a puha vajat, a porcukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a tejet robot géppel habosra keverjük.

6

Az összeállításnál a kihűlt kekszek felét vaníliás krémmel, a másik felét pedig málna lekvárral kenjük meg, aztán összeillesztünk egy-egy vaníliakrémes és málnalekváros kekszet.

Megjegyzés

Kb. 60 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet