Édességek

Mogyorós csokoládétorta

Húsvétkor a francia cukrászdák kirakatában vékony tésztájú és bűnösen sűrű csokikrémmel megtöltött torták kelletik magukat. De nem sokáig várakoznak, mert a háziasszonyok manapság már nem szívesen bíbelődnek otthon a tarte au chocolat, vagyis a csokoládétorta készítésével. Én viszont szeretek sütni, ezért összeállítottam a saját változatomat: csokikrémnek az egyik kedvenc trüffelkeverékemet használtam, tésztának pedig egy jól bevált mogyorós keksz receptjét.

Mogyorós csokoládétorta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 értékelés, átlag: 3,25 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 10 dkg mogyoró
  • 4 + 8½ dkg finomliszt
  • ¼ teáskanál só
  • 12 dkg puha vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • A krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2½ dl habtejszín
  • 30 dkg csokoládés mogyorókrém
  • A tortaforma előkészítéséhez:

  • kevés vaj
  • A díszítéshez:

  • 12 db mini csokoládétojás

Elkészítés

1

A tésztához a mogyorót mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy serpenyőben, majd kihűtjük, és a héját papírtörlővel ledörzsöljük. Ezután 4 dkg liszttel együtt finomra őröljük.

2

A megőrölt mogyorót, a maradék lisztet és a sót összekeverve magunk mellé készítjük.

3

A puha vajat 1-2 perc alatt robotgéppel krémesre dolgozzuk egy nagy tálban, majd

4

hozzáadjuk a porcukrot, és 1 percig tovább keverjük. Belevegyítjük a géppel a tojássárgáját, aztán fakanállal a mogyorós lisztet.

5

A tésztát hengerré formáljuk, és folpakba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. Mivel ilyenkor még nagyon puha, nem lesz szabályos alakú a henger, de ez nem baj.

6

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű, 4 cm magas, fodros szélű sütőformát úgy, hogy a papír kicsit túllógjon rajta.

7

A pihentetett tésztát korongokra szeljük, majd a korongokat egymás mellé fektetjük a tortaformában, és az ujjainkkal összenyomogatjuk, hogy végül egyenletes vastagságban kitöltsék a formát. A tészta alját egy villával több helyen megszurkáljuk, majd 20 perc alatt megsütjük a sütőben. A formában hagyva rácsra tesszük, és kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető.)

8

A töltelékhez a csokoládét késes betétű robotgépben finomra őröljük, aztán átszórjuk egy tálba. A tejszínt és a vajat összeforrósítjuk egy kis edényben, apránként ráöntjük a csokira, és közben a csokis részt kézi habverővel folyamatosan keverjük. szintén kézi habverővel hozzádolgozzuk a csokoládés mogyorókrémet.

9

A kihűlt tésztába belesimítjuk a tölteléket, és a tortát lefedve 6 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt legalább 2 órával korábban kivesszük, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Díszítésül csokitojásokat rakunk a tetejére. A szeleteléshez fűrészfogú kést használunk, amelynek a pengéjét minden szelet előtt forró vízbe mártjuk, majd szárazra töröljük.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet