Csak akkor készítsük, ha igazán ízes, lédús meggy áll rendelkezésünkre. Ha nincs, csináljuk bátran sárga- vagy őszibarackból, esetleg ribizliből vagy szederből.
Meggyparfé
Hozzávalók
- 30 dkg kimagozott meggy
- 25 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 5 dl habtejszín
Elkészítés
A meggyet egy kisebb lábasban takaréklángon összefőzzük 10 dkg cukorral. Amikor kicsit megpuhult, botmixerrel pürésítjük. Ezután addig főzzük tovább mérsékelt lángon kevergetve, amíg kb. 10 perc alatt híglekvár-állaga nem lesz. Félretesszük hűlni.
A tojássárgájákat elkeverjük a maradék cukorral és 1 dl tejszínnel egy fém keverőtálban. Ezután gőz fölött, kézi habverővel folyamatosan verve addig főzzük, amíg kb. 5 perc alatt fényes, szalagos nem lesz. Ekkor levesszük a gőzről, és robotgéppel kihűlésig tovább verjük.
A maradék tejszínt felverjük habbá.
A tojássárgájás habot és a kihűlt meggypürét fakanállal óvatosan összekeverjük, majd finom mozdulatokkal beleforgatjuk a tejszínhabot. Átöntjük egy folpakkal bélelt, kb. 10×25 cm-es, 1,5 l űrtartalmú, szögletes püspökkenyérformába, és a mélyhűtőben egy éjszaka alatt megfagyasztjuk.
Tálalás előtt nem szükséges felengedni, azonnal vágható.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.