Édességek/ Újdonság

Mandulás tejberizs

Régi szokás elrejteni benne egy egész mandulaszemet, és tálaláskor izgatottan várni, lesni, vajon ki lesz az a szerencsés, akihez jut. Ebben az elbújtatásban ugyanaz a szokás érhető tetten, mint vízkeresztkor a „királyi” süteményekben: a francia galette de Rois, a portugál bolo Rei és a spanyol roscón de Reyes mind olyan édesség, amelyben elrejtenek valamit. Sokan ma már csak a játékos örömöt látják benne, pedig ezek mindegyike jelképes utalás arra, ahogyan Jézust bújtatták el Heródes rendelete miatt. És még valami: a tejberizst apró, kerek szemű rizsből készítsük, hogy minél krémesebb legyen. Kiváló hozzá a rizottórizs, főleg az arborio, a carnaroli vagy a vialone nano fajták.

Mandulás tejberizs

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 2,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • ½ teáskanál só
  • 1 liter tej
  • 10 dkg hámozott mandula, apróra vágva
  • 1 vaníliarúd
  • 1 szem hámozott egész mandula
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl hideg habtejszín
  • 5 dkg porcukor
  • A meggymártáshoz:

  • 1 üveg 68 dkg-os magozott meggybefőtt (a gyümölcs tömege: 35 dkg)
  • 1½ evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál hideg víz

Elkészítés

1

A rizst szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd egy kb. 22 cm átmérőjű, 3 literes edényben felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, és mérsékelt lángon, lefedve, néha megkeverve kb. 8 percig főzzük, hogy a vizet majdnem teljesen magába szívja.

2

A tejet az apróra vágott mandulával együtt egy másik edényben forráspontig melegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről, aztán magunk mellé készítjük.

3

Visszatérünk a rizshez. Miután magába szívta a vizet, hozzáöntjük a forró mandulás tejet, és alaposan elkeverjük vele. Ezután hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és az üres vaníliarudat, majd mérsékelt tűzön, lefedve, gyakran megkeverve kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ennyi idő alatt magába szívja a tejet is.

4

A megfőtt tejberizst lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az egész mandulát, és azonnal belekeverjük a cukrot is, hogy mielőbb felolvadjon benne. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, aztán kiszedjük belőle az üres vaníliarudat.

5

A hideg tejszínt a porcukorral együtt robot géppel habbá verjük egy tálban, majd fakanállal a kihűlt tejberizshez forgatjuk. A habos tejberizst tálalásig a hűtőben tartjuk.

6

A meggymártáshoz a meggybefőttet a levével együtt egy kb. 2 literes edényben megmelegítjük. Az étkezési keményítőt és a vizet simára keverjük egy kis tálkában, hozzáadjuk a meleg meggybefőtthöz, és az egészet kézi habverővel kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.

7

Tálaláskor a habos tejberizst szétosztjuk 6 tálkában – az lesz a szerencsés, akihez az egész mandula jut –, és a meleg meggymártást rákanalazzuk, esetleg külön melléadjuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet