Édességek/ MENTES!

Mamma mia

Igen, bizony ez annyira jó, hogy a „Jaj, anyám!” kategóriájú desszertek közé tartozik. Pedig csakis finomítatlan cukrot tartalmaz: édes datolyát, karamelles zamatú juharszirupot, aranyló mézet. Vaskosan tele van ízzel, nem vitás. Akkor most sajnos vagy szerencse, hogy képtelenség abbahagyni? Mindenki döntse el maga. De eszébe se jusson senkinek lehúzni mellőle tálalásnál a vaníliafagyit, mert annak tiszta, egyértelmű íze szükséges ellenpontot jelent a süti csábítóan sokféle zamatához.

Mamma mia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 dl rizstej
  • 20 dkg magozott, aszalt datolya
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 10 dkg mandula, késsel durvára vágva
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 2 tojás
  • 1 dl juharszirup
  • 5 evőkanál méz
  • A szószhoz:

  • 10 dkg kókuszolaj
  • 12 dkg méz
  • 4 evőkanál mandulavaj
  • A tálaláshoz:

  • gluténmentes, tejmentes vaníliafagylalt

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 20×20 cm-es, 5 cm magas tepsit úgy, hogy a papír túllógjon rajta.

2

A rizstejet felforrósítjuk, leöntjük vele a datolyát, majd hozzászórjuk a kávét, és az egészet botmixerrel simára turmixoljuk. (Érdemes magas falú keverőpohárban végezni, hogy ne fröcsögjön ki.)

3

A mandulát összevegyítjük a kókuszliszttel, a hajdinaliszttel, a sütőporral és a sóval.

4

A kókuszolajat, a tojásokat, a juharszirupot és a mézet egy nagy tálban lassú fokozatú robotgéppel 2 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a géppel a datolyás részt, majd jöhet bele a kókuszlisztes keverék is.

5

A tésztát egyenletes rétegben belesimítjuk a tepsibe, és kb. 45 perc alatt megsütjük. Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük.

6

A tetejére a szószhoz a kókuszolajat és a mézet takaréklángon keverve összeolvasztjuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és a mandulavajat kézi habverővel eldolgozzuk benne. A hűtőben sűrűre dermesztjük.

7

A kihűlt süteményt 5×10 cm-es darabokra vágjuk, tányérokra helyezzük, és megcsurgatjuk a szósszal. Vaníliafagyival tálaljuk.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet