Édességek

Málnagelato

A cél az, hogy a szezon legjobb ízű málnáját hagyjuk érvényesülni, és ne málnás ízű vaníliafagyit készítsünk. Ezért nincs benne tejszín, csak tej, és a tojásból is mérsékelt mennyiséget használunk.

Málnagelato

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 25 dkg málna
  • ¼ citrom leve

Elkészítés

1

A tejet egy vastag aljú, legalább 2 literes lábasban felmelegítjük.

2

A cukorból 10 dkg-ot egy keverőtálba szórunk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és robotgéppel addig verjük, amíg szalagos nem lesz. Ekkor fakanálra váltunk, és a meleg tejből 1 dl-t apránként hozzákeverünk. Ezt aztán visszaöntjük a többi tejhez a lábasba.

3

A tojássárgájás, cukros tejet mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve annyira sűrűre főzzük kb. 5 perc alatt, hogy vékony rétegben már bevonja a fakanál hátát. Ha van cukorhőmérőnk, azzal ellenőrizzük: 75 foknál ne legyen melegebb. Ezután az egészet átöntjük egy edénybe vagy tepsibe, hogy minél vékonyabb rétegben szétterüljön, mert akkor hamarabb kihűl.

4

Ezalatt a málnát egy kisebb lábasban összefőzzük a citromlével és a maradék cukorral kb. 5 perc alatt, hogy a málna szétfőjön és kicsit szirupos legyen. Lusták így is felhasználhatják, a perfekcionisták előbb gondosan passzírozzák át, hogy a lehető legtöbb gyümölcskocsonyát kinyerjék a magok közül.

5

A málnát kihűtjük, majd a tojássárgájás alaphoz keverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük legalább 4 órára, hogy teljesen lehűljön, de maradhat akár egy egész napot is.

6

A fagylaltgép használati utasítása szerint kifagyasztjuk.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet