A cél az, hogy a szezon legjobb ízű málnáját hagyjuk érvényesülni, és ne málnás ízű vaníliafagyit készítsünk. Ezért nincs benne tejszín, csak tej, és a tojásból is mérsékelt mennyiséget használunk.
Málnagelato
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 25 dkg málna
- ¼ citrom leve
Elkészítés
A tejet egy vastag aljú, legalább 2 literes lábasban felmelegítjük.
A cukorból 10 dkg-ot egy keverőtálba szórunk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és robotgéppel addig verjük, amíg szalagos nem lesz. Ekkor fakanálra váltunk, és a meleg tejből 1 dl-t apránként hozzákeverünk. Ezt aztán visszaöntjük a többi tejhez a lábasba.
A tojássárgájás, cukros tejet mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve annyira sűrűre főzzük kb. 5 perc alatt, hogy vékony rétegben már bevonja a fakanál hátát. Ha van cukorhőmérőnk, azzal ellenőrizzük: 75 foknál ne legyen melegebb. Ezután az egészet átöntjük egy edénybe vagy tepsibe, hogy minél vékonyabb rétegben szétterüljön, mert akkor hamarabb kihűl.
Ezalatt a málnát egy kisebb lábasban összefőzzük a citromlével és a maradék cukorral kb. 5 perc alatt, hogy a málna szétfőjön és kicsit szirupos legyen. Lusták így is felhasználhatják, a perfekcionisták előbb gondosan passzírozzák át, hogy a lehető legtöbb gyümölcskocsonyát kinyerjék a magok közül.
A málnát kihűtjük, majd a tojássárgájás alaphoz keverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük legalább 4 órára, hogy teljesen lehűljön, de maradhat akár egy egész napot is.
A fagylaltgép használati utasítása szerint kifagyasztjuk.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.