Édességek/ Újdonság

Kelt csörögefánk

A fánk hazai elterjedése valószínűleg Mátyás király idejére nyúlik vissza, és olasz származású hitvese, Beatrix hozhatta magával az itáliai karneválok kedvelt édességeként. Erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a Palócföldön pampuskának nevezik.

Azonban bárhogy hívják, és bármilyen formában készítjük, néhány alapszabályt érdemes betartani:

  • A tészta összes hozzávalója langyos, de legalább szoba-hőmérsékletű legyen. Igen, még a tojás is.
  • Ha egy kis rumot teszel a tésztába, nehezebben szívja meg magát sütés közben zsiradékkal.
  • Alaposan dolgozd ki a tésztát, ne sajnáld rá az időt.
  • A kelesztést meleg, huzatmentes helyen végezd.
  • A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva keleszd meg, így a tetejük nem szárad ki.
  • A sütéshez bő, legalább 4 ujjnyi zsiradékot melegíts.
  • A zsiradék 175 fokos legyen – ellenőrizd konyhafelszerelési üzletekben kapható olajhőmérővel.
  • Egyszerre csak annyi fánkot süss, amennyi kényelmesen elfér az edényben. A fánkok sütés közben megnőnek.
  • A legtöbb fánkot először lefedve, majd a másik oldalán fedő nélkül kell sütni.

Kelt csörögefánk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1½ dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál + 6 dkg cukor
  • 2½ dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj
  • ½ vaníliarúd
  • 2 tojás
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál tejföl
  • A nyújtódeszka megszórásához:

  • finomliszt
  • A sütéshez:

  • olaj
  • A forgatáshoz:

  • porcukor
  • A tálaláshoz:

  • baracklekvár

Elkészítés

1

A tejet meglangyosítjuk a tűzhelyen egy kis edényben. A lisztet szintén meglangyosítjuk, a legegyszerűbb papírzacskóstul betenni nagyon alacsony teljesítményre kapcsolt mikrohullámú sütőbe.

2

A tejet átöntjük egy közepes méretű tálba, belevegyítünk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverünk benne 2 evőkanál lisztet. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel, és 5–10 percre félretesszük, hogy felhabosodjon.

3

A vajat egy tálkában folyósra olvasztjuk a mikrohullámú sütőben, elég hozzá a legkisebb teljesítmény. Hozzákaparjuk a vaníliarúd kikapart magjait, jól elkeverjük benne, és félrerakjuk, hogy langyosra hűljön.

4

A tojásokat szétválasztjuk: a tojássárgájákat egy tálkába gyűjtjük, a tojásfehérjékből pedig kemény habot verünk.

5

A maradék lisztet áttesszük egy nagy tálba, elkeverjük a sóval és 6 dkg cukorral, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ha az élesztős tej már felhabosodott, a mélyedésbe öntjük, aztán ide kerül a rum, a tejföl, a vaníliás vaj, a tojássárgáják és a tojásfehérjehab.

6

A hozzávalókat 5-6 perc alatt kézzel alaposan összegyúrjuk: kemény, rugalmas, fényes felületű tésztát kapunk. Áthelyezzük egy másik tálba, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

7

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk a tálban, majd ráfordítjuk egy liszttel finoman meghintett nagy deszkára. Késfokvékonyságú lappá nyújtjuk – először nehezen adja meg magát, de egy idő után könnyebben lehet nyújtani –, és derelyevágóval 6×3 cm-es rombuszokra vágjuk. Mindegyik rombusz közepébe vágunk egy 2 cm-es nyílást, és ezen áthúzzuk a tészta egyik csücskét.

8

A csörögefánkokat egymástól 2 cm-es távolságra a deszkára sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarjuk.

9

A sütéshez egy 25 cm átmérőjű lábosban 4 ujjnyi olajat melegítünk közepesen forróra (175 fokra).

10

Elkezdjük megsütni a csörögefánkokat. Egyszerre csak annyit teszünk az olajba, amennyi kényelmesen elfér az edényben, a többit addig konyharuhával letakarva tartjuk. oldalanként kb. 1-1 perc alatt szép pirosra sütjük.

11

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

Kb. 180 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet