Édességek

Kardamomos hópehelykalácsok

Nem kell hozzájuk nagy kézügyesség, mégis gyönyörűen mutatnak!

Kardamomos hópehelykalácsok

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 dl langyos tejszín
  • 2½ dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz
  • 1 evőkanál kandírozott narancs, finomra vágva
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A tetejére:

  • 1 tojás, enyhén felverve
  • 2-3 evőkanál nádcukor

Elkészítés

1

A tejszínbe belemorzsoljuk az élesztőt, es alaposan elkeverjük. 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.

2

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és az őrölt kardamomot. Alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a közben felfutott élesztős tejszínt, a frissen facsart narancslevet, a tojást, a narancsvirágvizet és a finomra aprított kandírozott narancsot. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá, kitesszük egy gyúródeszkára, majd közepesen kemény, sima és fényes felületű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

3

Amikor már nem ragad a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 1½ óra alatt, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.

4

A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyforma darabba vágjuk, és mindből kis cipót formázunk. A cipókat letakarjuk egy-egy fóliával, és kb. 20 percig pihenni hagyjuk.

5

Amíg a tészta pihen, sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es sütőlemezre.

6

A megkelt tésztákat egyesével ujjnyi vastag, kb. 12 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és 3-3 darabot a tepsikre fektetünk, egymástól minél távolabb. Egy éles késsel a körlapokon egyenlő távolságra 6-6 bevágást ejtünk úgy, hogy a tészta közepe egyben maradjon kb. 2 cm átmérőjű körben. Ezután minden cikk közepén is ejtünk 1-1 hosszúkás bevágást, ügyelve, hogy a tészta szélét ne vágjuk át. A cikkeket óvatosan megemeljük és kissé kihúzkodjuk, hogy egymástól eltávolodjanak, majd a közepükön a bevágásokat enyhén lisztes ujjal finoman kiszélesítjük. Végül a cikkek csücskeit óvatosan egymás irányába nyomkodjuk. Így kapjuk meg a hópiheformát.

7

A tepsiket fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig kelni hagyjuk a tésztákat. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.

8

A megkelt hópelyheket lekenjük a felvert tojással és meghintjük a nádcukorral. A tepsiket egymás után a sütőbe toljuk, és a hópelyheket 25–30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés

6 hópehelykalács lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet