Nem kell hozzájuk nagy kézügyesség, mégis gyönyörűen mutatnak!
Kardamomos hópehelykalácsok
Hozzávalók
- 2 dl langyos tejszín
- 2½ dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 3 evőkanál cukor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 1 tojás
- 1 teáskanál narancsvirágvíz
- 1 evőkanál kandírozott narancs, finomra vágva
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A tetejére:
- 1 tojás, enyhén felverve
- 2-3 evőkanál nádcukor
Elkészítés
A tejszínbe belemorzsoljuk az élesztőt, es alaposan elkeverjük. 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és az őrölt kardamomot. Alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a közben felfutott élesztős tejszínt, a frissen facsart narancslevet, a tojást, a narancsvirágvizet és a finomra aprított kandírozott narancsot. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá, kitesszük egy gyúródeszkára, majd közepesen kemény, sima és fényes felületű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Amikor már nem ragad a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 1½ óra alatt, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyforma darabba vágjuk, és mindből kis cipót formázunk. A cipókat letakarjuk egy-egy fóliával, és kb. 20 percig pihenni hagyjuk.
Amíg a tészta pihen, sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es sütőlemezre.
A megkelt tésztákat egyesével ujjnyi vastag, kb. 12 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és 3-3 darabot a tepsikre fektetünk, egymástól minél távolabb. Egy éles késsel a körlapokon egyenlő távolságra 6-6 bevágást ejtünk úgy, hogy a tészta közepe egyben maradjon kb. 2 cm átmérőjű körben. Ezután minden cikk közepén is ejtünk 1-1 hosszúkás bevágást, ügyelve, hogy a tészta szélét ne vágjuk át. A cikkeket óvatosan megemeljük és kissé kihúzkodjuk, hogy egymástól eltávolodjanak, majd a közepükön a bevágásokat enyhén lisztes ujjal finoman kiszélesítjük. Végül a cikkek csücskeit óvatosan egymás irányába nyomkodjuk. Így kapjuk meg a hópiheformát.
A tepsiket fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig kelni hagyjuk a tésztákat. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt hópelyheket lekenjük a felvert tojással és meghintjük a nádcukorral. A tepsiket egymás után a sütőbe toljuk, és a hópelyheket 25–30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megjegyzés
6 hópehelykalács lesz belőle.