Édességek

Kakaós pavlova sós karamellkrémmel és körtével


Kakaós pavlova sós karamellkrémmel és körtével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A kakaós habcsókhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 nagy csipet só
  • 30 dkg porcukor, átszitálva
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, átszitálva
  • A sós karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csipet só
  • A likőrös habhoz:

  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1 evőkanál forró víz
  • 2½ dkg cukor
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 2 evőkanál kávélikőr (pl. Kahlua)
  • A csokoládéöntethez:

  • 1 dl víz
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 4 dkg porcukor
  • 2 evőkanál keményítőszirup (pl. Golden Syrup)
  • 4 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
  • A gyümölcsös réteghez:

  • 6 kemény körte, kicsumázva, vékony szeletekre vágva és pár csepp frissen facsart citromlével megcsepegtetve

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

2

A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a kakaóport.

3

A kakaós tojáshabot 3 adagra osztjuk, majd az adagokat az előkészített tepsire halmozzuk, és habkártyával vagy spatulával egyenként kb. 10×26 cm-es négyzetlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.

4

Ezalatt elkészítjük a karamellt, a likőrös habot és a csokiöntetet.

5

A karamellhez egy közepes lábasban közepes lángon aranybarnára olvasztjuk a cukrot, aztán a tűzről levéve apránként hozzákeverjük a vajat, hozzáöntjük a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett az egészet felforraljuk. Ha kész, félretesszük, és miután kissé kihűlt, belekeverjük a sót, és tálalásig félretesszük.

6

A likőrös habhoz feloldjuk az instant kávét és a cukrot a forró vízben, majd kihűtjük. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a kávés szirupot és a likőrt. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

7

A csokoládéöntethez egy kis lábosban összeforraljuk a vizet, a kakaóport, a porcukrot és a keményítőszirupot. Levesszük a lábost a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel az egészet simára keverjük, majd langyosra hűtjük.

8

Összeállítjuk a desszertet. Tálcára teszünk egy kihűlt, kakaós habcsóklapot. Megkenjük a likőrös hab 1/3 részével, majd ráfektetjük a körteszeletek 1/3-át, végül meglocsoljuk sós karamellel. Jöhet rá egy újabb kakaós lap, 1/3 rész likőrös hab, 1/3 rész körte és karamell. Majd az utolsó rétegezés. A habcsóktortát végül a csokoládéöntettel koronázzuk meg. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet