Édességek

Illatos sütőtökös-csokoládés kuglóf

Libor Marcsi (Limara) receptje igazi különlegesség. Fantasztikus ízharmóniáját és illatát a sütőtök, a narancs és a csokoládé finoman hangolt kombinációja adja.

Illatos sütőtökös-csokoládés kuglóf

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg sültsütőtök-püré
  • 1 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • ½ narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg friss élesztő
  • 7 dkg sütésálló étcsokoládé-lencse
  • A forma kikenéséhez:

  • 3 dkg puha vaj
  • A díszítéshez:

  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

1

Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütő tökpürét, a tojást, a tejszínt, a narancslevet. Rászórjuk a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a tetejére morzsoljuk a friss élesztőt is.

2

Dagasztókaros robotgéppel, lassú fokozaton indítjuk a dagasztást. Aztán 3-4 perc múlva, amikor a tésztánk nagyjából összeállt egy gombóccá, magasabb fokozatra kapcsolunk. További 6–8 percig hagyjuk dolgozni a gépet, amíg a tésztánk elválik az edény falától. Ekkor belekeverjük a csokoládélencsét is.

3

Az összeállított tészta felületére folpakot simítunk az edényben, és kb. 45 perc alatt szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.

4

Ezután finoman lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.

5

Míg a tésztánk kel, vastagon kivajazunk egy 2½ literes kuglófformát. a cipó közepére lyukat fúrunk, kitágítjuk, és óvatosan az előkészített formába emeljük. Letakarjuk, és körülbelül 45 perc alatt szobahőmérsékleten ismét a duplájára kelesztjük.

6

Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kuglófot kb. 45 perc alatt pirosra sütjük. a formában hagyjuk langyosra hűlni. tálalás előtt finoman meghintjük a porcukorral.

Megjegyzés

8-10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet