Édességek

Házi diós kalács

A hagyományos, élesztős kalácsnál jóval egyszerűbb, és kitűnően fagyasztható is.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 22 dkg puha vaj
  • 22 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 4 tojás
  • 17½ dkg tejföl
  • A töltelékhez:

  • 10 dkg dió, durvára vágva
  • 6 teáskanál barna cukor
  • 1-1 teáskanál őrölt fahéj és cukrozatlan kakaópor
  • A fűszeres morzsához:

  • 8 dkg finomliszt
  • 5 dkg dió, durvára vágva
  • 4 teáskanál barna cukor
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi só
  • 5 dkg hideg vaj, apróra kockázva
  • a forma előkészítéséhez kevés vaj

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy 27 cm hosszú, 8½ cm széles, 7 cm magas, egyenes aljú püspökkenyérformát.

2

A fűszeres morzsához az első 6 hozzávalót összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk.

3

A tésztához összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel felhabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, végül lassabb fokozaton, részletekben a sütőporos lisztet.

4

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

5

A püspökkenyérforma aljára 1/3 adag tésztát simítunk, és rászórunk ½ adag tölteléket. Ugyanezt megismételjük. Ezután befedjük a maradék tésztával, és a tetejére hintjük a fűszeres morzsát.

6

A süteményt 50 perc alatt megsütjük, rácson kihűtjük. (1 héttel korábban elkészíthető, fagyasztható. Felolvasztás után alufóliába csomagolva, 180 fokos sütőben 10 perc alatt „felfrissítjük”.)

Talán ez is érdekelhet