Persze, megvehetjük készen boltban is, de akkor hogyan éreznénk a sütőből előtekergő finoman mézes illatokat?
Hagyományos puszedli
Hozzávalók
- 5 dkg sertészsír
- 20 dkg vegyes virágméz
- 3 tojássárgája
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 50 dkg finomliszt
- 12 dkg porcukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 3 evőkanál tejföl
A mázhoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor, átszitálva
Elkészítés
A zsírt és a mézet egy kisebb lábosban összeolvasztjuk, átöntjük egy közepes méretű keverőtálba, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgájákat és a reszelt narancshéjat, aztán kézi habverővel simára keverjük.
Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mézes keveréket és a tejfölt.
Fakanállal az egészet összedolgozzuk. A tálat folpakkal lefedjük, és a tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
A pihentetett tésztából enyhén nedves kézzel dió nagyságú golyókat formázunk, aztán a golyókat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket, egyik tepsivel a másik után.
A kisült puszedliket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük, a sütő hőmérsékletét ezalatt 50 fokra csökkentjük.
Amíg a puszedlik hűlnek, elkészítjük a mázat. Ehhez egy közepes méretű fémtálban a tojásfehérjékből és a porcukorból gőz fölött kézi robotgéppel fényes habot verünk.
A kihűlt puszedliket egyesével belemártjuk a mázba, újra tepsire rendezzük őket, és az éppen csak meleg sütőben, résnyire nyitott ajtó mellett addig szárítjuk, amíg a máz az ujjunkkal érintve már nem ragad.
Megjegyzés
Kb. 30 db lesz belőle.