Édességek/ Újdonság

Gyümölcsös crostata

A nyár érett gyümölcsei roppanós vajas tészta óvó ölelésében. A tésztája lágy, de megbocsátó. Ha nyújtás közben elszakad, kézzel összetapasztható. Ez az az édesség, amely annál szebb, minél rusztikusabb.

Gyümölcsös crostata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 értékelés, átlag: 2,79 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 12 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg hideg vaj, 1×1 cm-es kockákra vágva 2 evőkanál hideg víz a nyújtáshoz kevés finomliszt
  • A töltelékhez:

  • 40 dkg vegyes gyümölcs (pl. sárgabarack, őszibarack, szilva, sárgadinnye)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgépbe szórjuk, és néhány másodperc alatt összekeverjük. Hozzászórjuk a vajkockákat, és fakanállal elkevergetjük, hogy mindegyik lisztes legyen.

2

Pulzáló üzemmódban addig járatjuk a robotgépet, amíg a vajdarabok már csak kb. borsónyi méretűek. (Ilyenkor a tészta még nem áll össze, de ez nem baj.) Hozzáadjuk a vizet, röviden összedolgozzuk, majd a lassan már összeálló tésztát jól kilisztezett gyúródeszkára borítjuk. Néhány gyors mozdulattal, hogy ne olvasszuk meg a vajat, összegyúrjuk a tésztát, lapos koronggá formáljuk, és folpakba csomagolva legalább 1 órára (de akár 1 napra) a hűtőbe tesszük.

3

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A hideg tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és hagyjuk kicsit felmelegedni.

4

Közben a töltelékhez a gyümölcsöket, ha kell, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, aztán egy közepes tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, a liszttel, a fahéjjal, a vaníliakivonattal és a narancshéjjal.

5

A még hideg, de már nem kőkemény tésztát kb. 20 cm-es körlappá nyújtjuk. Egy sütőpapírt simítunk egy felfordított, lapos tepsi aljára, meglisztezzük, és átemeljük rá a tésztakorongot. Itt nyújtjuk tovább 30 cm-es körlappá.

6

A gyümölcskeveréket tömör rétegben a tésztára simítjuk úgy, hogy a széleinél kihagyunk körben egy 2 cm-es sávot. Ezt az üresen maradt tésztacsíkot végül mindenhol visszahajtjuk a töltelékre. A vajat kis darabkákban elszórjuk a süteményen, és az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet