Tipikusan kerti bulira való desszert, lényeges szerep jut benne a parázsnak: ezen pirul meg a sütikocka, és ezen sül lédúsan csurgósra az őszibarack. Olyan édesség, amely után mindenki megnyalja a tíz ujját.
Grillezett sütikocka sült őszibarackkal, törökmézes vajjal
Hozzávalók
A süteményhez:
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 5 tojás
- 1 dl tej
A tepsi előkészítéséhez:
- kevés vaj és finomliszt
A törökmézes vajhoz:
- 20 dkg cukor
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál keményítőszirup (pl. Lyle’s Golden Syrup)
- 4 dkg méz
- ¼ kávéskanál szódabikarbóna
- 25 dkg puha vaj
- ½ kávéskanál só
- 1 citrom reszelt héja
A sült őszibarackhoz:
- 1 kg őszibarack, félbevágva és kimagozva
- 10 dkg cukor
- 1 citrom leve
- esetleg pár ág friss citromos kakukkfű
Elkészítés
A sütikockához előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk, és sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit.
A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük. A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd 3 részletben a sütőporos lisztet, végül hozzáadjuk a tejet.
A tésztát átkanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk, 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, és folpakkal letakarva másnapig félretesszük.
A törökmézhez enyhén kiolajozunk egy fémtepsit. A cukrot, a vizet, a keményítőszirupot és a mézet egy 25 cm átmérőjű, magasabb peremű edényben mérsékelt lángon, lefedve, de néha megkeverve felforraljuk. Miután a cukor felolvadt, fedő nélkül 2-3 percig tovább főzzük, amíg sötétbarnára nem karamellizálódik. Levesszük a tűzről, és azonnal hozzákeverjük a szódabikarbónát: felhabzik, és ez rendben van így.
A törökmézet minél vékonyabb rétegben átöntjük a kiolajozott tepsire. Kihűtjük, hagyjuk megkeményedni. Ezután klopfolóval rácsapunk néhányat, hogy darabokra essen, majd mozsárban apróra törjük.
A puha vajat, a sót és a reszelt citromhéjat fakanállal összedolgozzuk, majd elvegyítjük benne a durvára tört törökmézet. Másnapig hűtőben tartjuk.
A sütéskor a félbevágott, kimagozott őszibarackot egymás mellé pakoljuk egy 20×30 cm-es, nem perforált aljú, vékony fémlemezből készült, un. grilltepsibe. Megszórjuk cukorral, megspricceljük citromlével. A tepsit lefedjük alufóliával, és a barackok nagyságától függően 20–40 percig sütjük a grillrácson.
A törökmézes vajat időben kivesszük a hűtőből, hogy kanalazható állagú legyen.
Amikor az őszibarack már majdnem kész, a süteményt 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és a sütikockák alját és tetejét a grillrácson hamar megpirítjuk.
Tálaláskor a tányérokra teszünk egy-egy frissen grillezett sütikockát, arra szaftjával együtt sült, forró őszibarackot, arra pedig egy-két evőkanálnyi törökmézes vajat kanalazunk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.