Édességek

Grillezett sütikocka sült őszibarackkal, törökmézes vajjal

Tipikusan kerti bulira való desszert, lényeges szerep jut benne a parázsnak: ezen pirul meg a sütikocka, és ezen sül lédúsan csurgósra az őszibarack. Olyan édesség, amely után mindenki megnyalja a tíz ujját.

Grillezett sütikocka sült őszibarackkal, törökmézes vajjal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A süteményhez:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5 tojás
  • 1 dl tej
  • A tepsi előkészítéséhez:

  • kevés vaj és finomliszt
  • A törökmézes vajhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál keményítőszirup (pl. Lyle’s Golden Syrup)
  • 4 dkg méz
  • ¼ kávéskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg puha vaj
  • ½ kávéskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • A sült őszibarackhoz:

  • 1 kg őszibarack, félbevágva és kimagozva
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • esetleg pár ág friss citromos kakukkfű

Elkészítés

1

A sütikockához előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk, és sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit.

2

A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük. A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd 3 részletben a sütőporos lisztet, végül hozzáadjuk a tejet.

3

A tésztát átkanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk, 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, és folpakkal letakarva másnapig félretesszük.

4

A törökmézhez enyhén kiolajozunk egy fémtepsit. A cukrot, a vizet, a keményítőszirupot és a mézet egy 25 cm átmérőjű, magasabb peremű edényben mérsékelt lángon, lefedve, de néha megkeverve felforraljuk. Miután a cukor felolvadt, fedő nélkül 2-3 percig tovább főzzük, amíg sötétbarnára nem karamellizálódik. Levesszük a tűzről, és azonnal hozzákeverjük a szódabikarbónát: felhabzik, és ez rendben van így.

5

A törökmézet minél vékonyabb rétegben átöntjük a kiolajozott tepsire. Kihűtjük, hagyjuk megkeményedni. Ezután klopfolóval rácsapunk néhányat, hogy darabokra essen, majd mozsárban apróra törjük.

6

A puha vajat, a sót és a reszelt citromhéjat fakanállal összedolgozzuk, majd elvegyítjük benne a durvára tört törökmézet. Másnapig hűtőben tartjuk.

7

A sütéskor a félbevágott, kimagozott őszibarackot egymás mellé pakoljuk egy 20×30 cm-es, nem perforált aljú, vékony fémlemezből készült, un. grilltepsibe. Megszórjuk cukorral, megspricceljük citromlével. A tepsit lefedjük alufóliával, és a barackok nagyságától függően 20–40 percig sütjük a grillrácson.

8

A törökmézes vajat időben kivesszük a hűtőből, hogy kanalazható állagú legyen.

9

Amikor az őszibarack már majdnem kész, a süteményt 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és a sütikockák alját és tetejét a grillrácson hamar megpirítjuk.

10

Tálaláskor a tányérokra teszünk egy-egy frissen grillezett sütikockát, arra szaftjával együtt sült, forró őszibarackot, arra pedig egy-két evőkanálnyi törökmézes vajat kanalazunk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet