Édességek

Grillázsos francia húsvéti torta

Nem rejtjük véka alá: ez bizony nem kezdő háziasszonyoknak való feladat. Kell hozzá konyhai rutin, és egy cukor- vagy maghőmérő sem jön rosszul. Cserébe viszont maga a házitorta-mennyország: habos, könnyű piskótával, jólesően régi vágású, habkönnyű grillázsos vajkrémmel.

Grillázsos francia húsvéti torta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A grillázshoz:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 5 dkg hámozott török mogyoró
  • A piskótához:

  • 7½ dkg vaj
  • 5 tojás
  • 12½ dkg porcukor
  • 12½ dkg finomliszt
  • csipet só
  • A tortaforma előkészítéséhez:

  • 2 evőkanál finomliszt
  • A grillázskrémhez:

  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 7 dkg grillázs (lásd fent)
  • 25 dkg puha vaj
  • A díszítéshez:

  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg szeletelt mandula, sütőben megpirítva
  • csokoládétojások
  • marcipánfigurák

Elkészítés

1

A grillázshoz a cukrot és az olajos magvakat egy kisebb serpenyőbe szórjuk. Közepes lángon megolvasztjuk a cukrot, közben a serpenyőt időnként megrázzuk, a tartalmát fakanállal megkeverjük.

2

Amikor a cukor már karamellként körbevonja a magokat, levesszük a tűzről, és egy sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3

A kihűlt grillázst mozsárban vagy késes betétű robotgépben morzsás állagúra törjük-őröljük. Zárt edényben, hűtőben tároljuk.

4

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztához a vajat felolvasztjuk, és 1 evőkanálnyival kikenünk egy 25 cm-es kapcsos tortaformát. A maradék olvadt vajat félretesszük, a tortaformát pedig meghintjük a 2 evőkanál liszttel.

5

Egy 3 literes lábosban vizet forralunk. Ráillő fém keverőtálba ütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a porcukrot. A gőz fölött kézi robotgéppel mindaddig folyamatosan verjük, 5–7 percen át, amíg a tojáshab 50 fokra melegedik. (Hőmérő híján ez az a hőfok, amikor már csípi az ujjunkat, ha beledugjuk.)

6

Ekkor levesszük a gőzről, és robotgéppel mindaddig tovább verjük, amíg legalább a háromszorosára nem habosodik és szoba-hőmérsékletűre nem hűl. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, beleöntjük a félretett olvasztott vajat, és egy fakanállal az egészet óvatosan sima masszává dolgozzuk.

7

Átöntjük az előkészített tortaformába, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 40 perc környékén: ha a tű tisztán jön ki, megsült a piskóta. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

8

A grillázskrémhez a tojássárgájákat egy közepes méretű keverőtálba tesszük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk. Ehhez egy kb. 1 literes edényben felforraljuk a vizet a cukorral, majd a lángot lejjebb vesszük, és sűrűsödésig, kb. 10–15 percig főzzük. Ha van hőmérőnk, ellenőrizzük: a 110 fokot kell elérni. Ha nincs, akkor ez az a hőmérséklet, amikor a kanál hátáról, a két ujjunk közé vett cukorfőzetből legalább 2 cm hosszú szálat tudunk már húzni. (Persze csak óvatosan, gyors mozdulattal próbáljuk!)

9

Amikor a cukorszirup a megfelelő állagúra sűrűsödött, előkészítünk egy kézi robotgépet és a tojássárgájás edényt. A cukor szirupot vékony sugárban, a robotgépet folyamatosan járatva a tojásokhoz öntjük. (Ehhez a művelthez jól jön egy segítő harmadik kéz!) A cukros-tojásos krémet addig habosítjuk a géppel, amíg ki nem hűl. Ekkor belekeverjük fakanállal a grillázst is.

10

Végezetül egy közepes méretű keverőtálban a vajat is habosra verjük a robotgéppel, majd egy spatula segítségével a tojásos-cukros grillázskrémhez forgatjuk.

11

Összeállítjuk a tortát. A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk, az alsó lapot a tortatálra helyezzük, hogy később már ne kelljen mozgatni. Egyenletesen elkenjük rajta a krém 2/3-át. Visszahelyezzük a felső lapot, és a maradék krémmel a torta oldalát és a tetejét is bevonjuk.

12

A torta tetejére szitáljuk a kakaóport, a tálat kicsit megdöntve „bepanírozzuk” a mandulaszeletekkel. (Ha a tortatálunk lábon áll, még könnyebb a dolgunk.) Ízlés szerint húsvéti csokitojásokkal, marcipán figurákkal díszítjük. Fogyasztásig a hűtőbe tehetjük, de mindenképpen vegyük ki időben, hogy a krém lágy legyen.

Megjegyzés

8–10 szelet lesz belőle.

 

Talán ez is érdekelhet