Úgy állítsuk össze a süteményt, hogy az ostyalapok rácsos oldala kerüljön kívülre. Később nagy segítség lesz nekünk az egyforma méretű szeletek vágásához. A kést minden vágás után töröljük át, hogy az érzékeny ostya szeletelése tökéletes legyen.
Grillázskrémes nápolyi
Hozzávalók
- 4 tojássárgája
- 40 dkg cukor
- 20 dkg puha vaj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 20 dkg dió, durvára vágva
- 2 db 15×30 cm-es ostyalap
A grillázs készítéséhez:
- ½ citrom
Elkészítés
A tojássárgájákat egy kis lábosban kézi robotgéppel pár perc alatt alaposan elkeverjük a cukor felével és a vajjal, majd közepes hőmérsékleten kevergetve pár perc alatt összefőzzük, amíg a massza elválik az edény oldaláról. Ekkor lehúzzuk a lábost a tűzről, a tojásos keverékhez adjuk a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat, majd egy alapos átkeverés után félretesszük, és kihűtjük.
Ezalatt elkészítjük a grillázst. Ehhez alaposan bedörzsölünk egy tálcát a citrommal, majd félretesszük, a citromot pedig függőlegesen megfelezzük. Egy közepes lábosban alacsony lángon aranyszínűre karamellizáljuk a maradék 20 dkg cukrot, hozzáadjuk a diót, és 1 perc kevergetés után a karamelles diót a citromos tálcára öntjük, és a citromnegyedek segítségével egyenletes rétegben szétnyomkodjuk. Félretesszük, langyosra hűtjük, végül késes betétű robotgépben vagy mozsárban apróra törjük.
Összeállítjuk a nápolyit. A grillázst és a krémet alaposan összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit, és a közepére helyezünk egy ostyalapot. Egyenletes vastagságban elkenjük rajta a tölteléket, majd befedjük a másik ostyalappal, és az egészet óvatosan lenyomkodjuk.
A süteményt lefedjük egy újabb sütőpapírral, és pár órára megpakoljuk súlyokkal (pl. könyvekkel, deszkákkal, konzervekkel), hogy a töltelék mindenhol egyenletesen szétterüljön, és az ízek összeérjenek.
Tálaláskor éles, vékony pengéjű késsel először hosszában megfelezzük a süteményt, majd 1,5 cm széles szeletekre vágjuk mindkét felet.
Megjegyzés
40 szelet lesz belőle.