Édességek/ MENTES!

Gluténmentes mézeskalács

A csodálatos Libor Marcsi receptje, amely az egyik Stahl magazinunkban jelent meg. Sima liszt helyett saját készítésű gluténmentes lisztkeverékkel készül. Ha akarjuk, díszítésként írókázás helyett, apró magvakkal is megszórhatjuk sütés előtt.

Gluténmentes mézeskalács

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál vegyes virágméz
  • 5 dkg porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 10 dkg cirokliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg kölesliszt
  • 5 dkg burgonyakeményítő
  • 7 dkg tápiókakeményítő
  • 1 teáskanál guargumi
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 púpozott teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
  • A tészta formázásához:

  • kevés rizsliszt

Elkészítés

1

A vajat, a mézet és a porcukrot egy kisebb lábosban összeolvasztjuk, átöntjük egy közepes méretű keverőtálba, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és kézi habverővel simára keverjük.

2

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a liszteket, a keményítőket, a guargumit, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mézes keveréket.

3

Fakanállal az egészet összedolgozzuk. Lágy, könnyen keverhető masszát kell kapnunk. A tálat folpakkal lefedjük, és a tésztát legalább 1 órára (legfeljebb 1 napra) a hűtőbe tesszük.

4

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

5

A pihentetett tésztát bőven rizslisztezett gyúródeszkára tesszük, és alaposan átgyúrjuk. Ezután újra meghintjük rizsliszttel a deszkát, és a tésztát 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk. Kb. 7 cm átmérőjű, különböző kiszúrókkal kiszabdaljuk. A formákat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, végül 8–10 perc alatt aranyszínűre sütjük, egyik tepsivel a másik után.

6

A kisült mézeseket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük.

Megjegyzés

Kb. 38 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet