Édességek

Gesztenyés bejgli


Gesztenyés bejgli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 értékelés, átlag: 3,44 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A töltelékhez:

  • 1 kg gesztenyemassza
  • 1 nagy narancs reszelt héja és leve
  • ½ dl rum
  • kb. 1¼ dl tejszín
  • A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 17 dkg hideg vaj
  • 8 dkg hideg sertészsír
  • 1 hideg tojássárgája
  • 1 dl hideg tej
  • 1 ½ dkg friss élesztő
  • A kenéshez:

  • 1 tojás, szétválasztva

Elkészítés

1

Előző nap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát áttörjük, majd elkeverjük a narancs levével és lereszelt héjával, aztán hozzáadjuk a rumot, valamint annyi tejszínt, amennyivel sűrű, de kenhető krémet kapunk. Felhasználásig lefedve a hűtőbe tesszük.

2

Másnap elkészítjük a bejgli tésztáját.

3

A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 25×35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.

4

A kinyújtott tésztalapokat vastagon megkenjük a gesztenyés töltelék 1/3 részével úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve a bejglit feltekerjük.

5

A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.

6

Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár 1 egész éjszakára is.

7

Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet