Garantáljuk, minden sajtrajongó örülni fog, ha elkészítjük neki. Ugyanis édességeken kívül lágy sajtokhoz és kecskesajthoz is jól illik.
Forraltbor-zselé
Hozzávalók
- 7½ dl száraz, illatos fehérbor (pl. tramini vagy hárslevelű)
- 1 db citrom vékonyan leszedett héja és kifacsart leve
- 2 db 7 cm-es fahéjrúd
- 4 szem zöld kardamom, a hüvelyéből kibontva
- 2 db 25 g-os dzsemfix 2:1
- 30 dkg cukor
Elkészítés
A bort feltesszük forrni egy 1½ literes edényben a citrom héjával és levével, valamint a fűszerekkel együtt. Amikor már gőzölögni kezd, hozzákeverjük a dzsemfixet, majd tovább főzzük.
Ahogy forrni kezd a boros keverék, hozzáadjuk a cukrot, majd megvárjuk, amíg újra felforr. Ekkor 5 percig főzzük, aztán elzárjuk alatta a lángot.
Szétosztjuk 4 db 2½ dl-es, sterilizált üvegben úgy, hogy a boros lébe arányosan jusson a fűszerekből is. Ezután az üvegeket lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, aztán 2 napra dunsztba tesszük. A minőségét 1 évig megőrzi.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.