Édességek

Forralt boros, aszalt szilvás bejgli


Forralt boros, aszalt szilvás bejgli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A töltelékhez:

  • 30 dkg cukor
  • 1½ dl víz
  • 3 fahéjrúd
  • 3 csillagánizs
  • 1 vaníliarúd, kettéhasítva
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1-1 citrom és narancs héja, krumplihámozóval vékonyan leszedve
  • 1½ evőkanál méz
  • 1½ dl száraz, testes vörösbor
  • 30 + 30 dkg aszalt szilva
  • A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 17 dkg hideg vaj
  • 8 dkg hideg sertészsír
  • 1 hideg tojássárgája
  • 1 dl hideg tej
  • 1 ½ dkg friss élesztő
  • A kenéshez:

  • 1 tojás, szétválasztva

Elkészítés

1

Előző nap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a cukrot, a vizet, a fűszereket és a citrushéjakat alacsony lángon, gyakori kevergetéssel kb. 15 percig főzzük egy lábosban. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és 30 dkg aszalt szilvát, majd tovább főzzük, amíg a szilva egészen meg nem puhul. Ekkor kiszedjük belőle a fűszereket meg a citrushéjakat, és a szirupos-boros aszalt szilvát kihűtjük. Végül botmixerrel összepürésítjük, és felhasználásig lefedve a hűtőbe tesszük.

2

Másnap elkészítjük a bejgli tésztáját.

3

Apróra vágunk 30 dkg aszalt szilvát, és magunk mellé készítjük.

4

A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 22×30 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.

5

A kinyújtott tésztalapokat megkenjük az aszaltszilva-pürés töltelék 1/3 részével, és megszórjuk 10 dkg apróra vágott aszalt szilvával úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve feltekerjük a bejglit.

6

A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.

7

Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével is, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár egész éjszakára is.

8

Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet