Igazi könnyed édesség, méltó lezárása a vacsorának. (És jó felhasználási módja a mélyhűtőben esetleg megbújó maradék tojásfehérjéknek.) Ha előre elkészítjük a habkoszorút, szitáljunk rá porcukrot, hogy ne szívja meg magát a levegő páratartalmával, és úgy tegyük el hűvös, száraz helyre tálalásig.
Erdei gyümölcsös pavlova-koszorú
Hozzávalók
A Pavlova-koszorúhoz:
- 8 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
- 40 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Az erdei gyümölcsös öntethez:
- 50 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék, még fagyosan
- 20 dkg kristálycukor
- ½ citrom frissen facsart leve
A csokoládéöntethez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál vaj
A tetejére:
- 5 dl hideg habtejszín 3 evőkanál porcukorral felverve
Elkészítés
A tojásfehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verjük úgy, hogy fokozatosan, 2 evőkanalanként beledolgozzuk a cukrot. Hozzáadjuk a sót és a citromlevet, és folytatjuk a keverést, legalább 15 percig.
Előmelegítjük a sütőt 110 fokra.
Sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt, amire előzőleg két koncentrikus kört rajzolunk: a belső kör átmérője 12 cm legyen, a külsőre pedig 25 cm.
A kemény tojáshabból két evőkanál segítségével galuskaszerű formákat szaggatunk, és szorosan egymás mellé tesszük őket a papíron rajzolt gyűrűre úgy, hogy a habpamacsok összeérjenek. A kör közepe üresen marad, ide jön majd tálaláskor a tejszínhab.
A habkoszorút 1 órán keresztül sütjük, majd a lekapcsolt sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a kétféle öntetet. Az erdei gyümölcsös keveréket a cukorral együtt egy kisebb lábosba tesszük, felforraljuk, és 5 percen keresztül nagy lángon főzzük, aztán lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citromlevet, és kihűtjük.
A csokoládéöntethez az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a vajat, hozzáöntünk 2 evőkanál vizet, és langyosra hűtjük.
Ha a habcsók teljesen kihűlt, óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és tálcára helyezzük. (Vigyázzunk, mert a habcsókkoszorú érzékeny, és könnyen törik. Ha nem bízunk magunkban, a papírt inkább vágjuk körbe ollóval. Ebben az esetben viszont az asztalnál ne felejtsünk el szólni a papírról a vendégeknek.)
Tálaláskor a koszorú közepére halmozzuk az édes tejszínhabot, és meglocsoljuk az erdei gyümölcsös meg a csokoládéöntettel.
TIPP: Ha előre elkészítjük a habkoszorút, szitáljunk rá porcukrot, hogy ne szívja meg magát a levegő páratartalmával, és úgy tegyük el hűvös, száraz helyre tálalásig.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.