Édességek

Erdei gyümölcsös pavlova-koszorú

Igazi könnyed édesség, méltó lezárása a vacsorának. (És jó felhasználási módja a mélyhűtőben esetleg megbújó maradék tojásfehérjéknek.) Ha előre elkészítjük a habkoszorút, szitáljunk rá porcukrot, hogy ne szívja meg magát a levegő páratartalmával, és úgy tegyük el hűvös, száraz helyre tálalásig.

Erdei gyümölcsös pavlova-koszorú

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,33 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A Pavlova-koszorúhoz:

  • 8 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
  • 40 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • Az erdei gyümölcsös öntethez:

  • 50 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék, még fagyosan
  • 20 dkg kristálycukor
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • A csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
  • A tetejére:

  • 5 dl hideg habtejszín 3 evőkanál porcukorral felverve

Elkészítés

1

A tojásfehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verjük úgy, hogy fokozatosan, 2 evőkanalanként beledolgozzuk a cukrot. Hozzáadjuk a sót és a citromlevet, és folytatjuk a keverést, legalább 15 percig.

2

Előmelegítjük a sütőt 110 fokra.

3

Sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt, amire előzőleg két koncentrikus kört rajzolunk: a belső kör átmérője 12 cm legyen, a külsőre pedig 25 cm.

4

A kemény tojáshabból két evőkanál segítségével galuskaszerű formákat szaggatunk, és szorosan egymás mellé tesszük őket a papíron rajzolt gyűrűre úgy, hogy a habpamacsok összeérjenek. A kör közepe üresen marad, ide jön majd tálaláskor a tejszínhab.

5

A habkoszorút 1 órán keresztül sütjük, majd a lekapcsolt sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.

6

Közben elkészítjük a kétféle öntetet. Az erdei gyümölcsös keveréket a cukorral együtt egy kisebb lábosba tesszük, felforraljuk, és 5 percen keresztül nagy lángon főzzük, aztán lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citromlevet, és kihűtjük.

7

A csokoládéöntethez az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a vajat, hozzáöntünk 2 evőkanál vizet, és langyosra hűtjük.

8

Ha a habcsók teljesen kihűlt, óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és tálcára helyezzük. (Vigyázzunk, mert a habcsókkoszorú érzékeny, és könnyen törik. Ha nem bízunk magunkban, a papírt inkább vágjuk körbe ollóval. Ebben az esetben viszont az asztalnál ne felejtsünk el szólni a papírról a vendégeknek.)

9

Tálaláskor a koszorú közepére halmozzuk az édes tejszínhabot, és meglocsoljuk az erdei gyümölcsös meg a csokoládéöntettel.

10

TIPP: Ha előre elkészítjük a habkoszorút, szitáljunk rá porcukrot, hogy ne szívja meg magát a levegő páratartalmával, és úgy tegyük el hűvös, száraz helyre tálalásig.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet