Édességek

Dobos cakepop

Nem kell hozzá se tányér, se villa, elég csak bekapni, és rögtön lehet tovább játszani. A csokikrém a Dobos-féle eredeti, nagyon pazar, és megérdemli, hogy házi sütésű legyen hozzá a piskóta. De ha mégsem jut idő a sütögetésre, 35 dkg bolti piskótával is működik a recept.

Dobos cakepop

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A csokikrémhez:

  • 7½ dkg puha vaj
  • 1 dkg kakaóvaj
  • 5 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 1 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • A piskótához:

  • 4½ dkg vaj
  • 9 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • A tetejére:

  • 15 dkg cukor
  • Az összeállításhoz:

  • 5 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
  • 16 db cakepop pálcika

Elkészítés

1

A csokikrémhez gőz fölött összeolvasztjuk a vajat, a kakaóvajat és az étcsokoládét egy tálban, majd félrerakjuk hűlni. A gőzre még szükségünk lesz, ne zárjuk el alatta a tüzet.

2

A tojást és a porcukrot kézi habverővel elkeverjük egy nagy tálban, aztán gőz fölé rakjuk, és tovább keverjük, amíg el nem éri az 50 fokot. Ennél a hőmérsékletnél ha beledugjuk az ujjunkat, kicsit megcsípi. Levesszük a gőzről, és robotgéppel a teljes kihűlésig habosítjuk.

3

A cukros tojáshabba robotgéppel belevegyítjük a csokis keveréket, majd a csokoládékrémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.

4

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.

5

A piskótához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A lisztet összevegyítjük a sóval.

6

A tojásokat és a cukrot robotgéppel 10 perc alatt alaposan felhabosítjuk egy nagy tálban. Ezután a lisztet 2-3 részletben, fakanállal óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba, majd finoman rácsorgatjuk a kihűlt vajat, és fakanállal ezt is belevegyítjük.

7

A piskótamasszát a tepsibe simítjuk, és 25 perc alatt megsütjük. Tepsistül rácsra tesszük, és kihűtjük.

8

A karamellmorzsához sütőpapírt terítünk egy nagy vágódeszkára, és magunk mellé készítjük.

9

A cukrot egy közepes méretű edényben mérsékelt tűzön összeolvasztjuk, majd sötétbarnára karamellizáljuk. Közben nem keverjük, csak óvatosan döntögetjük, rázogatjuk az edényt.

10

A karamellt még forrón átöntjük vékony rétegben a sütőpapíros desz

11

kára. Kihűtjük, aztán darabokra törjük, és 2-3 adagban morzsásra őröljük egy kisebb méretű késes robotgépben.

12

Megformázzuk a sütigolyókat. A piskótát felkockázzuk, és kézzel összemorzsoljuk. Ezután egy nagy tálban alaposan összedolgozzuk a piskótamorzsát a csokikrémmel – lehet fakanállal, de egyszerűbb kézzel.

13

A csokikrémes piskótát 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a masszából egyforma, 3,5 cm átmérőjű golyókat formázunk, és meghempergetjük a karamellmorzsában.

14

A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Ezután egyesével elkészítjük a cakepopokat: fogunk egy pálcikát, az egyik végét belemártjuk az olvadt csokiba, majd gyorsan belenyomjuk az egyik süteménygolyóba, kb. a golyó ⅔ részéig. Így haladunk, amíg az összes el nem készül. Ha menet közben a csoki kihűl, gőz fölött újraolvasztjuk. Tálalás előtt oázisba vagy hungarocellbe szúrva újból a hűtőbe tesszük őket legalább 2 órára.

Megjegyzés

16 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet