Nem kell hozzá se tányér, se villa, elég csak bekapni, és rögtön lehet tovább játszani. A csokikrém a Dobos-féle eredeti, nagyon pazar, és megérdemli, hogy házi sütésű legyen hozzá a piskóta. De ha mégsem jut idő a sütögetésre, 35 dkg bolti piskótával is működik a recept.
Dobos cakepop
Hozzávalók
A csokikrémhez:
- 7½ dkg puha vaj
- 1 dkg kakaóvaj
- 5 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
A piskótához:
- 4½ dkg vaj
- 9 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 3 tojás
- 9 dkg cukor
A tetejére:
- 15 dkg cukor
Az összeállításhoz:
- 5 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
- 16 db cakepop pálcika
Elkészítés
A csokikrémhez gőz fölött összeolvasztjuk a vajat, a kakaóvajat és az étcsokoládét egy tálban, majd félrerakjuk hűlni. A gőzre még szükségünk lesz, ne zárjuk el alatta a tüzet.
A tojást és a porcukrot kézi habverővel elkeverjük egy nagy tálban, aztán gőz fölé rakjuk, és tovább keverjük, amíg el nem éri az 50 fokot. Ennél a hőmérsékletnél ha beledugjuk az ujjunkat, kicsit megcsípi. Levesszük a gőzről, és robotgéppel a teljes kihűlésig habosítjuk.
A cukros tojáshabba robotgéppel belevegyítjük a csokis keveréket, majd a csokoládékrémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A piskótához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A lisztet összevegyítjük a sóval.
A tojásokat és a cukrot robotgéppel 10 perc alatt alaposan felhabosítjuk egy nagy tálban. Ezután a lisztet 2-3 részletben, fakanállal óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba, majd finoman rácsorgatjuk a kihűlt vajat, és fakanállal ezt is belevegyítjük.
A piskótamasszát a tepsibe simítjuk, és 25 perc alatt megsütjük. Tepsistül rácsra tesszük, és kihűtjük.
A karamellmorzsához sütőpapírt terítünk egy nagy vágódeszkára, és magunk mellé készítjük.
A cukrot egy közepes méretű edényben mérsékelt tűzön összeolvasztjuk, majd sötétbarnára karamellizáljuk. Közben nem keverjük, csak óvatosan döntögetjük, rázogatjuk az edényt.
A karamellt még forrón átöntjük vékony rétegben a sütőpapíros desz
kára. Kihűtjük, aztán darabokra törjük, és 2-3 adagban morzsásra őröljük egy kisebb méretű késes robotgépben.
Megformázzuk a sütigolyókat. A piskótát felkockázzuk, és kézzel összemorzsoljuk. Ezután egy nagy tálban alaposan összedolgozzuk a piskótamorzsát a csokikrémmel – lehet fakanállal, de egyszerűbb kézzel.
A csokikrémes piskótát 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a masszából egyforma, 3,5 cm átmérőjű golyókat formázunk, és meghempergetjük a karamellmorzsában.
A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Ezután egyesével elkészítjük a cakepopokat: fogunk egy pálcikát, az egyik végét belemártjuk az olvadt csokiba, majd gyorsan belenyomjuk az egyik süteménygolyóba, kb. a golyó ⅔ részéig. Így haladunk, amíg az összes el nem készül. Ha menet közben a csoki kihűl, gőz fölött újraolvasztjuk. Tálalás előtt oázisba vagy hungarocellbe szúrva újból a hűtőbe tesszük őket legalább 2 órára.
Megjegyzés
16 db lesz belőle.