Édességek

Citromos sütemény

A vajon kívül krémsajt jön a tésztába, emiatt nagyon puha lesz.  Annyira szeretem ezt a tésztafélét, hogy a nyári gyümölcsszezonban lepényekhez is szoktam használni. Ilyenkor a kandírozott citromhéjat lecserélem cseresznyére, meggyre, áfonyára, szederre, szilvára, és elhagyom a tetejéről a mázat.

Citromos sütemény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 értékelés, átlag: 3,57 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg puha vaj
  • 12½ dkg natúr tejszínes krémsajt
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 kezeletlen citrom
  • 4 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 10 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
  • A tetejére:

  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé (az egyik megreszelt citromból, amelyet a tésztához használtunk)
  • A tepsi kikenéséhez:

  • kevés vaj vagy olaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 160 fokra. Kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.

2

A tésztához egy nagy tálba tesszük a puha vajat, a krémsajtot, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd hozzáreszeljük a citromok héját. Kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.

3

A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, aztán lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, krémsajtos, tojásos masszához.

4

A tésztát egyenletes rétegben szétkenjük a tepsiben, és megszórjuk a kandírozott citromhéjjal.

5

A süteményt 40 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy hústűvel, és az tisztán jön ki, készen van.

6

Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük.

7

A tetejére mázat készítünk. A citromlevet átszűrjük, és egy pohárban megmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A porcukrot beleszitáljuk egy kis tálba, ráöntjük a meleg citromlevet, majd simára keverjük vele, és az így kapott mázat csíkokban rácsurgatjuk a kihűlt süteményre. Tálalásnál 5×7 cm-es darabokra vágjuk.

Megjegyzés

25 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet