Édességek/ MENTES!

Citromos kókusztorta

Gyönyörű és fenséges ízű. A hosszú leírás ellenére nem vészesen időigényes: a tészta 12 percet sül, a krémmel 10 perc az effektív munka, az összeállítás pedig negyedórás. Mivel éppen eperszezonban fotóztuk, eperrel látható, de bármilyen piros bogyós gyümölcs és lekvár kombinációjával előadható, sőt kivivel is szuper.

Citromos kókusztorta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A piskótához:

  • 16 dkg natúr kókuszchips
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • ½ teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 3 dkg kókuszolaj
  • 5 tojás
  • ¼ teáskanál só
  • 1½ dl juharszirup
  • A krémhez:

  • 12½ dkg kesudió
  • 5 nagy biocitrom
  • 20 dkg kókuszolaj
  • 1 dl juharsziurp
  • Az összeállításhoz:

  • 24 dkg eperlekvár
  • A tálaláshoz:

  • 5 dkg natúr kókuszreszelék
  • 25 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett eper

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy 30×40 cm-es lapos tepsire.

2

A piskótához a kókuszt finomra daráljuk, és összevegyítjük a keményítővel és a sütőporral. A kókuszolajat folyósra olvasztjuk.

3

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez szórjuk a sót, és robotgéppel habot verünk belőle. Jönnek a tojássárgáják: fehéredésig habosítjuk a géppel, majd apránként hozzácsurgatjuk a juharszirupot, és közben tovább verjük, aztán lassú fokozaton hozzáadjuk a kókuszolajat és a kókuszos részt. Végül széles fejű fakanállal beleforgatjuk a fehérjehabot.

4

A masszát egyenletesen szétkenjük a tepsin, és 12 perc alatt megsütjük.

5

A krémhez a kesudiót lobogva forró vízzel leöntjük, és 30 perc múlva leszűrjük.

6

Késes robotgépben krémesre daráljuk a kesudiót, az egyik citrom reszelt héját, 3 dl friss citromlevet, a kókuszolajat és a juharszirupot. Irány vele a hűtő min. 2 órára.

7

Összeállítjuk a tortát. A piskótát lefejtjük a sütőpapírról, és kivágunk belőle 2 db 18 cm átmérőjű körlapot. A maradék piskótát megőrizzük.

8

Kiolajozunk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük folpakkal.

9

A formába fektetjük az egyik piskótakörlapot, és megkenjük 8 dkg eperlekvárral és 1/4 rész citromos-kókuszos krémmel. Puzzle-szerűen ráfektetünk a maradék piskótadarabokból annyit, hogy egy teljes tésztaréteget kapjunk, és megkenjük 8 dkg lekvárral, aztán 1/4 rész krémmel. Most az előzőek szerint készítünk még egy piskótaréteget a darabokból, amelyet megkenünk a maradék 8 dkg lekvárral és újabb 1/4 rész krémmel. Végül a formába helyezzük a másik piskótakörlapot.

10

A tortát és a megmaradt krémet 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

11

Tálalás előtt kiszedjük a formából a tortát. A tetejére rásimítjuk a maradék krémet, az oldalát megszórjuk kókuszreszelékkel, és feldíszítjük eperrel.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet