Édességek

Angol karácsonyi puding

Nagyon gazdag, ízes desszert, olyannyira, hogy a puritánok a XVII. században be is tiltották, de néhány évtized múlva újra ott illatozott a britek asztalán. És ha már angol recept, akkor legyen az elkészítése is angolszász módi: a hozzávalók alapegysége 1 csésze, azaz 2,5 dl.

Angol karácsonyi puding

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 csésze finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csésze mazsola, előzőleg brandybe áztatva majd lecsepegtetve
  • 1 csésze apróra vágott aszalt szilva
  • 1 csésze puha vaj
  • 1 csésze kenyérmorzsa
  • 1 csésze barnacukor
  • 1 csésze tej
  • ½ csésze mandula, durvára vágva
  • ½ csésze dió, durvára vágva
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 narancs reszelt héja
  • 8 evőkanál brandy
  • A teáscsészék kivajazásához:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • A tetejére:

  • 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé és 5 dkg vaj összeolvasztva

Elkészítés

1

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval, és kézzel egyenletes masszává gyúrjuk.

2

A sütőt előmelegítjük 120 fokra.

3

4 db sütőben is használható, 4½ dl-es teásbögre belsejét kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Szétosztjuk bennük a tésztát, kicsit le is nyomkodjuk. A bögréket hőálló kistányérral lefedjük.

4

Vizet forralunk, és egy tepsibe annyit öntünk belőle, hogy a beleállított, lefedett csészéket félig ellepje. Betoljuk a sütőbe, másfél órán át gőzöljük.

5

Ha kész, a pudingokat kiborítjuk a csészealjakra. Meglocsoljuk a vajjal összeolvasztott csokoládéval.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet