Édességek

Áfonyás-gesztenyés pavlova


Áfonyás-gesztenyés pavlova

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A mandulás habcsókhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg porcukor, átszitálva
  • 10 dkg hámozott darált mandula
  • A likőrös habhoz:

  • 6 evőkanál áfonyalekvár
  • 2 evőkanál áfonyalikőr (vagy 2 evőkanál vodka)
  • 3 dl hideg habtejszín
  • A díszítéshez:

  • 24 szem áfonya
  • 2 evőkanál szeletelt mandula, pirítva
  • 40 dkg fagyasztott gesztenyemassza, felolvasztva

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

2

A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a darált mandulát.

3

A mandulás tojáshabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és az előkészített tepsire 6 db kb. 8 cm átmérőjű, legalább 4 cm magas körlapokat nyomunk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.

4

Ezalatt elkészítjük a likőrös habot. Ehhez egy kisebb tálban csurgatható állagúra keverjük az áfonyalekvárt a likőrrel. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatos mozdulatokkal, kanalanként hozzáforgatjuk a likőrös lekvárt úgy, hogy márványos mintázata legyen. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

5

A felolvadt gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük.

6

Összeállítjuk a desszertet. A kis habcsóklapokat tányérokra rakjuk, mindegyikre teszünk kevés likőrös habot, megpúpozzuk őket gesztenyemasszával, és mindet megkoronázzuk 1-1 újabb adag likőrös habbal. Áfonyaszemekkel és mandulalapokkal díszítve, azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet